Recreation center_sport and spa_ nss::.

Untitled-24

The project ideea is to analyse and integrate the Trenta main characteristics the: mountains, fog, vapour, smoke and the village. By using different elements and their compositions allow to archieve an adaptable system which maintain also its instant recognisability.
As we already know until now architecture represent a game of shadows and light, game where we report permanent. Our perception was governed entirely by this relation.
If we think what happens with an architecture enveloped by haze, we can say that all the perspectives that will result will be distorted like a spherical projection and the fluid boundaries of haze will be in a continuous feedback with the environment. What will happen with the visitor in this haze space? We all know that we find flavor in ambiguity of haze which is full of possibilities, and promises.  Fog will condition a reality in continuing transformation and will always require a new reading.

The project will be an interactiv system, which have almoust the same physically characteristics with haze space
-imposibility of perceiveing space as a whole
-wavey space, with no right angles, the range is connected by a clothoid (flat curve whose curvature is proportional to the length of each arc between center and point considered) symbol of passing into an unknown territory.
-the impossibility to refer to the line of horizon
-the interactiv system will be activated not only by the exact coordinates of the visitor at that time but also the history route.
Moreover, the structure – curved surfaces connecting different elliptic sections – acts as path of deformation while it can change under the influence of wind, just as mist medium does. So, we can say that it is not relevant to speak in terms of architecture, about indoors/outdoors; it is rather a total space, a space – event, where the visitor should find the way by himself.

The need to provide a community centre will usually be generated either by the need to update, modify or replace an existing faccility that has genuinely served a need, or to provide a totally new facility intended to encourage the re-establishment of a sense of community. For community centres to be viable, they must be seen to provide for and be welcoming to the community; they are often a key factor in an area regeneration strategy.

We all know that a vally carved by glaciers, or glacial valley, are normally U-shaped. The valley becomes visible upon the recession of glacier that forms it. When the ice recedes or thaws, the valley remains, often littered with small boulders that were transported within the ice. Floor gradient does not affect the valley’s shape, it is the glacier’s size that does.

Continuously flowing glaciers – especially in the ice age – an large sized glaciers carve wide, deep incised valleys. Examples of U-shaped valleys are found in every mountainous region that has experienced glaciation (is the process of glacier growth and establishment. Glacier is a large, slow-moving mass of ice, formed from compacted layers of snow, that slowly deforms and flows in response to gravity and high pressure. The processes and landforms caused by claciers and related to them are referred to as glacial) usually during the Pleistocene ice ages. Most present U-shaped valleys started as V-shaped before glaciation. The glaciers carved in out wider and deeper, simultaneously changing the shape. This proceeds through the glacial erosion processes of glaciation and abrasion, which results in large rocky material (glacial till) being carried in the glacier. A material called boulder clay is deposited on the floor of the valley. As the ice melts and retreats, the valley is left with very steep sides and wide, flat floor. A river or stream may remain in the valley. This replaces the original stream or river and is known as misfit stream because it is smaller than one would expect given the size of its valley.

If we analyze the site more carefully, we will can see a dilemma that he presents. Dilemma lies in the fact that the valley as a space, is a space-oriented, usually transition space, journey space, and that the theme propose an idea of reviving a seat on the valley, which will have an role of polarization, that is to create something static in a space that “flows on a direction”, which is quite difficult, but this is the challenge of site. We can identify as dynamic element – the river – which includes a valley route- the road, tourist, haze, vapour and as static elements – the village houses, the inhabitants of village. The program that I propose as a solution for this site is an “Recreation Center” which will include two main aspects of the site: first aspect – dynamic aspect  which represents part of the sport (sport it’s an action, represents motion, which in valley context is something plausible) – hiking, trekking, horse riding, free climbing, and sledding are closely linked to the ideea of function that causes attending and return, and the second aspect, static aspect – represented by therapy part – spa.
The size and dunctions of program will be designed so that it can be maintained by the inhabitants of area.
The program is devided in 2 main programs – first sport and second therapy-spa

Continue reading “Recreation center_sport and spa_ nss::.”