motion kinematics&dynamics studies 001 _ nss

jansen mechanism

Theo Jansen, a Dutch artist and kinetic scultpor, born in March 14, 1948, builds large works which resemble skeletons of animals and are able to walk using the wind on the beaches. His animated works are a fusion of art and engineering.

8 links per leg
120 degrees of crank rotation per stride.
3 legs will replace a wheel.
Counterclockwise rotation of the crank.

Step height is primarily achieved by a parallel linkage in the leg that is folded during the cycle angling the lower portion of the leg.

“The walls between art and engineering exist only in our minds.” Theo Jansen

You can find a cool flash simulation of theo jansen mechanism here

parametric curve_nss::.

parametric curve using 3 functions f(x,y,z) , g(x,y,z) , h(x,y,z) and an fibonacci sequence

X=f(x,y,z) = sin(x)*2.1^cos(y)/2-z^sin(2)*φ^sin(y)*cos(z)+2
Y=g(x,y,z) = -y*sin(x)-e*cos(x)↔(2.1*φ)-sin(y)+cos(x)/2+z
Z=h(x,y,z) = z*sin(x)*2.1+cos(y)/2↔z+sin(x*23)
Continue reading “parametric curve_nss::.”

wave porosity_ nss::.

bolojan daniel wp1

“An elegant building should entail an elegant structure and both together should be able to spatialize considerable organizational complexity without descending into visual disorder. Like in natural systems, all forms are the result of lawfully interacting forces.” – Patrick Schumacher – Engineering Elegance

The first example is more about curvilinear tubes which function as a branching network, the number and the position of a branch in the hierarchy of branches from the outermost twig to the trunk, and the length of each branch, have a logarithmic relation.
The second example is based on the idea of formation process of radiolaria, which belong to the order of marine planktonic protozoa and feature a central protoplasm comprising a chitinous capsule and siliceous spicules that are perforated by pores. The porous mass of the cell encasements of radiolaria deliver an interesting model for differentiated texture in architecture that may feature a variety of specific performance capacities.
Each object is unique and consists of curvilinear surface (first example) or honeycomb (second example) like components. As a field, these components act collectively to express properties of porosity, color, and the interplay of light and shadow. This collection of properties generates a moment in a continuous state of change.  It can also absorb thermal energy and release it to the airflow enabled by the porosity, and the double curvature can be utilized for thermal exposure or self-shading.

1bolojan daniel wp0bolojan daniel wp5bolojan daniel wp2bolojan daniel wp4bolojan daniel wp3

rev_enton house_nss::.

bolojan daniel rd4

Principal: Andrej Kalamar
Project Architect: Bolojan Daniel

The investor wanted to build a new house for two families, one for his family (front-family with four members) and one
for those who own the parcel (back-family with two members).

The idea was to create a house which, even if it will serve two families, will have the characteristics of a single house, a plausible idea as long as the specific typology is similar to that of adjacent dwellings. The whole design is based on the idea of transition, gradual consistence, gradual density (front four persons – back two persons), gradual transition urban-domestic interface, gradual transition “gable” roof – flat roof, gradual privacy and from here all the spatial hierarchy that result.

The project was designed as a series of triangle surfaces adjacent to a zone of turbulence, oriented to the two sides of the site. The building mass, although static, reveals openings and alternating high points, that by successive overlaping creates new perspectives and a dynamic character. The surface is divided into triangular surfaces, folded triangular surfaces in some areas, folds that serves as structure.

Shape behavior is similar to that of an object captured in a zone of turbulence, the closer the object is the higher deformation and vice versa. When this occurs, we will have two secondary images that create a main one, front interface – which is more urban and dynamic as an expression, and back interface – which is more domestic and more tectonic as an expression. The closer the urban space, urban activities vs public area, is to house shape, the bigger the surface division factor is. The shape interacts with the environment and adjacent activities.

The same principles were followed in terms of functions, so the function and the shape work together as one body (it is no longer the idea presented by catastrophe theory where a point can be catastrophic macro-and micro non-catastrophic). “Front” house and “Back” house are divided in 3 main privacy areas: public-private, private , private +, recalling the idea of telescopic space. All the functions are displayed and organized around those 3 main privacy areas.bolojan daniel rd6bolojan daniel rd3bolojan daniel rd2bolojan daniel rd3

Recreation center_sport and spa_ nss::.

Untitled-24

The project ideea is to analyse and integrate the Trenta main characteristics the: mountains, fog, vapour, smoke and the village. By using different elements and their compositions allow to archieve an adaptable system which maintain also its instant recognisability.
As we already know until now architecture represent a game of shadows and light, game where we report permanent. Our perception was governed entirely by this relation.
If we think what happens with an architecture enveloped by haze, we can say that all the perspectives that will result will be distorted like a spherical projection and the fluid boundaries of haze will be in a continuous feedback with the environment. What will happen with the visitor in this haze space? We all know that we find flavor in ambiguity of haze which is full of possibilities, and promises.  Fog will condition a reality in continuing transformation and will always require a new reading.

The project will be an interactiv system, which have almoust the same physically characteristics with haze space
-imposibility of perceiveing space as a whole
-wavey space, with no right angles, the range is connected by a clothoid (flat curve whose curvature is proportional to the length of each arc between center and point considered) symbol of passing into an unknown territory.
-the impossibility to refer to the line of horizon
-the interactiv system will be activated not only by the exact coordinates of the visitor at that time but also the history route.
Moreover, the structure – curved surfaces connecting different elliptic sections – acts as path of deformation while it can change under the influence of wind, just as mist medium does. So, we can say that it is not relevant to speak in terms of architecture, about indoors/outdoors; it is rather a total space, a space – event, where the visitor should find the way by himself.

The need to provide a community centre will usually be generated either by the need to update, modify or replace an existing faccility that has genuinely served a need, or to provide a totally new facility intended to encourage the re-establishment of a sense of community. For community centres to be viable, they must be seen to provide for and be welcoming to the community; they are often a key factor in an area regeneration strategy.

We all know that a vally carved by glaciers, or glacial valley, are normally U-shaped. The valley becomes visible upon the recession of glacier that forms it. When the ice recedes or thaws, the valley remains, often littered with small boulders that were transported within the ice. Floor gradient does not affect the valley’s shape, it is the glacier’s size that does.

Continuously flowing glaciers – especially in the ice age – an large sized glaciers carve wide, deep incised valleys. Examples of U-shaped valleys are found in every mountainous region that has experienced glaciation (is the process of glacier growth and establishment. Glacier is a large, slow-moving mass of ice, formed from compacted layers of snow, that slowly deforms and flows in response to gravity and high pressure. The processes and landforms caused by claciers and related to them are referred to as glacial) usually during the Pleistocene ice ages. Most present U-shaped valleys started as V-shaped before glaciation. The glaciers carved in out wider and deeper, simultaneously changing the shape. This proceeds through the glacial erosion processes of glaciation and abrasion, which results in large rocky material (glacial till) being carried in the glacier. A material called boulder clay is deposited on the floor of the valley. As the ice melts and retreats, the valley is left with very steep sides and wide, flat floor. A river or stream may remain in the valley. This replaces the original stream or river and is known as misfit stream because it is smaller than one would expect given the size of its valley.

If we analyze the site more carefully, we will can see a dilemma that he presents. Dilemma lies in the fact that the valley as a space, is a space-oriented, usually transition space, journey space, and that the theme propose an idea of reviving a seat on the valley, which will have an role of polarization, that is to create something static in a space that “flows on a direction”, which is quite difficult, but this is the challenge of site. We can identify as dynamic element – the river – which includes a valley route- the road, tourist, haze, vapour and as static elements – the village houses, the inhabitants of village. The program that I propose as a solution for this site is an “Recreation Center” which will include two main aspects of the site: first aspect – dynamic aspect  which represents part of the sport (sport it’s an action, represents motion, which in valley context is something plausible) – hiking, trekking, horse riding, free climbing, and sledding are closely linked to the ideea of function that causes attending and return, and the second aspect, static aspect – represented by therapy part – spa.
The size and dunctions of program will be designed so that it can be maintained by the inhabitants of area.
The program is devided in 2 main programs – first sport and second therapy-spa

Continue reading “Recreation center_sport and spa_ nss::.”

urban sequence_trieste_cruiser terminal_nss::.

Untitled-000

As we already know ports are points of convergence between two domains of freight circulation; the land and maritime domains. The term port comes from the latin “portus”, which means gate or gateway. Ports are boind by the need to serve ships, and so access to to navigable water has been historically the most important site consideration.
The traditional function of such an urban gateway is to mark a threshold between the inhabitants of the city and the visitors traveling by sea. Similarly, port terminals historically symbolize a doorway to the city with a planar face that is neither part of the urban fabric nor part of the aquatic landscape beyond.
The project will try to provide a more continuous sequence rather than an abrupt transition between the land and sea by occupying the threshold and stretching the duration of arrival along the entire length of the pier.
This extension will establishes a gradual transition from the city and its landscapes to the sea and offers multiple opportunities to mix both visitors and citizens. The project will captures the streams and flows of passengers and citizens in a dynamic mixture. It is not a vertical threshold that occurs abruptly but a horizontal duration of space and time between city and garden.
The transition occurs in two directions along the pier, the first from the sea into the city–which defines the port–and the second from the city to the water–which defines the garden. Each is spatially defined as a distinct tube that unrolls and flattens into a surface.
Upon arrival from the sea, a passenger passes through the volume of the terminal which gradually becomes the surface of the plaza. Like wise, the citizen arrives in an enclosed garden whose natural terrain unfolds into the sea as a surface. Because these sequences are passing through one another, the passengers arriving to the city of Trieste are experiencing the citizens garden. Similarly the citizens share in the experience of transportation.
The project intermingles these two passages, so that one is always participating in aspects of both simultaneously.
The architecture of this relationship of spaces is inherently topological. Because surfaces must transform into volumes, the materials and spaces must be able to mediate between degrees of interior and exterior in a fluid and continuous manner.
The project will be considered as an extension of the city floor, and will create a continuous sequence of public space with Trieste main plaza

Continue reading “urban sequence_trieste_cruiser terminal_nss::.”

peel_ cotroceni house_ nss::.

bolojan-daniel-ch2

The C_H is a house located in Controceni neighborhood (one of the most expensive zones of Bucharest) and is situated on a 29.45m x 16.35m lot. The specific typology of the area is that of neo-romanian style villas and adjacent dwelling. The U-shaped plan building will close the urban island, characterized by perimeter housing.

I named it “PEEL” because I imagined it like something that reveals a new layer, something that removes the old hair, something that strips off an outer dirty and old layer full of erroneous conception, something that loses an outer layer/skin, a cosmetic “peel off” masc that exfoliates a deteriorate layer.

The ambition of the project was to show those teachers with old and erroneous conception, that the idea of roof can be pushed forward, and that the roof is not only an object covering a house or drain rainwater. I took the roof idea and made it the pivotal point of the project.  I wanted to think about a roof that has an influence, causes the facades composition, determines house shape and interior space, a “peel” roof that opens or closes the space, a roof that has a personalized approach depending on the space which it encloses.

The interior space is organized in such a way as to provide a diagonal reading of interior space, drawing in this way the idea of superimposed layers and depth of field perception. The functions are organized around an inner courtyard, which functions as a core of the house. The house’s central core, around which are organized the house’s functions, is represented by a west side open inner courtyard .

bolojan-daniel-ch04bolojan-daniel-ch05p2pbolojan-daniel-ch06

path_pension_balchik_ nss::.

bolojan daniel bp1
Site
The pension site is located in Balchik, a Black sea coastal town and seaside resort in the southern Dobruja area of northeastern Bulgaria, on a terraced hill. The Balchik town sprawls scenically along hilly terraces descending from the Dobruja plateau to the sea. The town also appeals to tourists with its ancient spirit, reflected into steep pebbled streets and houses made of stone and adobe.
The project tries to integrate several detailed characteristics of the city, like teraced surface of the hill, steep pebbled and playful streets with variable profile length, a lot of paths/trails drawn by hikers (on the surrounding wild environment) and covered by a foliage layer.

The building shape emerges in a delicate way, from the surrounding landscape shape (terraced surface) and is based on “path” concept. Under the “path foliage” are organized the pension functions (restaurant, 8 rooms, workshop spaces, technical spaces).
The visual aim of the design is to extend the horizontal freedom of space vertically by opening the various levels into each other and creating a two-and-a-half story high open shaft between them, creating an image that merges with the landscape.
Like in graph theory, the building will function as a sequence of vertices (perspective points) such that from each of its vertices there will be an edge to the next vertex from sequence. The project will archieve a system that generates a dynamic character, and new perspective to the sea from each of its  vertices.  Being a finite path, the first vertex, called start vertex will reveal the first view to the sea but in the same time it will invite you to touch the next vertex, to start to experience the path, the vertex and the edge of the system. The internal vertices/perspective points will alow you to view specific controlled perspectives to main spots of the city, sea and surrounding area.  The public garden represented by end vertex, and also the braided functions (pension function|promenade|and belvedere tower) will encourage interaction between residents and tourists.

bolojan daniel bp0bolojan daniel bp4bolojan daniel bp5bolojan daniel bp6bolojan daniel bp7bolojan daniel bp2

 

morph_public library_bucharest_ nss::.

bolojan-daniel-pl3

Site
The library is situated on Regina Maria Avenue (which connects Unirii Plaza and the Rahova street), which has specific urban system for the central area of Bucharest, on a triangle shaped plot, having valuable neighborhoods like the Church of June 11th and the Romanian Patriarchate.

Study target
-Redefining the functional program of a library and its related activities in the context of a IT era scenario
-Develop a valid architectural-spatial scenario, as rescue of a cultural program that tends to disappear from daily life
-Integration of a contemporary intervention in a defined urban system

The main features of the site:
-combination of commerce and services with collective housing
-train type house – narrow and long yard areas that create intimate and discreet communication with the public space
Discontinuous fronts, have the effect of obtaining a continuous transition between public and private space. This transition opens a new continuous perspective, like a drawing of overlapping layers which define the urban system.
The aim of the new building is to correct the uncontrolled shape of the existing open space and to create a better-defined new one.
The library project developed on the idea of morpho – ecologies design (zantedeschia aethiopica – calla flower growth), open public space which is gradually enveloped in an enclosed public space. This kind of increase can be observed in the case of  the so-called train type house, which is something similar to bungalow house, that represent the main site typology.
On both sides of this structure, both sides oriented towards streets, lie the volumes that contain the library, cafeteria and the book store. The north volume works as a buffer, that organizes a smooth connection between Regina Maria Avenue and the public square (open public space). The space created in-between these volumes is particularly important because it works as an urban square and in the same time as an open air library, which delivers the means of passive environmental modulation to the area. Below these, at level -1, the multimedia room, and administrative functions are developed.

The growth of the library’s envelope is driven by computational processes that derive from specific articulation of the triangular elements in strong relation with structural analysis, spatial, functional, and environmental parameters, and last but not least, to the human parameter.

bolojan-daniel-pl9bolojan-daniel-pl1bolojan-daniel-pl2bolojan-daniel-pl7bolojan-daniel-pl6bolojan-daniel-pl0bolojan-daniel-pl8bolojan-daniel-pl4