morph_public library_bucharest_ nss::.

bolojan-daniel-pl3

Site
The library is situated on Regina Maria Avenue (which connects Unirii Plaza and the Rahova street), which has specific urban system for the central area of Bucharest, on a triangle shaped plot, having valuable neighborhoods like the Church of June 11th and the Romanian Patriarchate.

Study target
-Redefining the functional program of a library and its related activities in the context of a IT era scenario
-Develop a valid architectural-spatial scenario, as rescue of a cultural program that tends to disappear from daily life
-Integration of a contemporary intervention in a defined urban system

The main features of the site:
-combination of commerce and services with collective housing
-train type house – narrow and long yard areas that create intimate and discreet communication with the public space
Discontinuous fronts, have the effect of obtaining a continuous transition between public and private space. This transition opens a new continuous perspective, like a drawing of overlapping layers which define the urban system.
The aim of the new building is to correct the uncontrolled shape of the existing open space and to create a better-defined new one.
The library project developed on the idea of morpho – ecologies design (zantedeschia aethiopica – calla flower growth), open public space which is gradually enveloped in an enclosed public space. This kind of increase can be observed in the case of  the so-called train type house, which is something similar to bungalow house, that represent the main site typology.
On both sides of this structure, both sides oriented towards streets, lie the volumes that contain the library, cafeteria and the book store. The north volume works as a buffer, that organizes a smooth connection between Regina Maria Avenue and the public square (open public space). The space created in-between these volumes is particularly important because it works as an urban square and in the same time as an open air library, which delivers the means of passive environmental modulation to the area. Below these, at level -1, the multimedia room, and administrative functions are developed.

The growth of the library’s envelope is driven by computational processes that derive from specific articulation of the triangular elements in strong relation with structural analysis, spatial, functional, and environmental parameters, and last but not least, to the human parameter.

bolojan-daniel-pl9bolojan-daniel-pl1bolojan-daniel-pl2bolojan-daniel-pl7bolojan-daniel-pl6bolojan-daniel-pl0bolojan-daniel-pl8bolojan-daniel-pl4

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s